Bazı kediler neden konuşkan ve sosyal olurken, bazıları daha çekingen ve sessiz kalıyor? Japon bilim insanlarının yaptığı yeni araştırma, bu farklılıkların altında kedilerin genetik yapısının önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Kedilerin sesli veya sessiz olmalarının arkasındaki genetik nedenler ve davranış farklılıkları, Kyoto Üniversitesi’nin öncülüğünde yapılan kapsamlı bir çalışma ile aydınlatıldı.
Genler Miyavlamayı Belirliyor/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Kyoto Üniversitesi’nden Yaban Hayatı Araştırmacısı Yume Okamoto ve ekibinin yürüttüğü çalışmada, Japonya genelindeki kedi sahiplerinden hem davranış anketleri hem de DNA örnekleri toplandı. Araştırma, kedilerin insanlara yönelik miyavlama ve mırıldanma alışkanlıklarının, androgen reseptör (AR) genindeki bir varyantla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Araştırmada X kromozomunda bulunan kedilerin androjen reseptör (AR) genine odaklandı. Bu gen, testosteron gibi hormonlara vücudun verdiği yanıtı düzenlemeye yardımcı oluyor ve DNA dizisinin tekrarlandığı bir bölüm içeriyor. AR geni, omurgalı biyolojisinin temel bir parçasını oluşturuyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Genin belirli bir bölgesindeki DNA dizisi tekrar sayısındaki farklılıklar, genin duyarlılığını etkiliyor; kısa tekrarlar, hormonlara karşı daha hassas bir tepki anlamına geliyor.Çalışma kapsamında incelenen 280 kısırlaştırılmış kedide, kısa AR gen varyantına sahip kedilerin daha sık mırladığı belirlendi.Bu varyanta sahip erkek kedilerin daha sık miyavlayarak (yemek veya dışarı çıkmak için) iletişim kurduğu görüldü. Ancak aynı gen varyantına sahip dişi kediler, yabancılara karşı daha agresif davranışlar sergiledi.
SAFKAN IRKLAR/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Uzun tekrarlı AR genine sahip kedilerin ise daha sessiz yapıda olduğu belirlendi. Bu gen varyantı daha çok sakin ve uysal olan safkan kedilerde yaygın çıktı.
İnsanla Yaşam, Davranışları Nasıl Şekillendiriyor?/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Araştırma, yalnızca kediler için değil, şehir hayatının hayvan davranışlarına etkisi konusunda da ipuçları veriyor. Örneğin, Liverpool John Moores Üniversitesi’nin çalışmaları, kent martılarının kırsaldakilere göre daha saldırgan ve cesur olduğunu ortaya koymuştu. Kaynak rekabetinin yoğun olduğu ortamlarda, “girişken” davranış avantaj sağlıyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Bu gen aynı zamanda vaşak gibi yabani kedigillerde de bulunuyor. Tıpkı martıların yiyecek için saldırgan tavır sergilemesi gibi, bazı kediler de genlerindeki bu özellik sayesinde hayatta kalmayı başarıyor olabilir.
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”