Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarının artmasıyla ‘yaz ishali’ olarak adlandırılan rahatsızlıklarda artış olabileceğini belirterek, uyarılarda bulundu. Yaz mevsiminde ve seyahat dönemlerinde ishalin daha sık görüldüğünü kaydeden Özlü, “Yaz mevsiminde ishaller sık rastladığımız bir durum. Özellikle seyahat sırasında ishal durumuna daha sık rastlıyoruz. Çeşitli nedenleri var. Yeme içme alışkanlığı kişiye göre değişiyor.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Seyahat esnasında kendi düzeniniz bozuluyor. Farklı yerlerde alıştığınızın dışındaki gıdalarla beslenmek zorunda kalıyorsunuz. Bu da sizin mide-bağırsak sisteminizi etkiliyor. İshallerin bir kısmı beslenmeyle ilgili olarak ortaya çıkar. Bir kısmı ise virüsler ve bakterilere bağlı hastalıklara bağlı olur. Günde 2-3 kereden fazla sulu dışkılama ile kendini belli eder” ifadelerini kullandı.
‘İSHAL DİYETİ ÖNERİYORUZ’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
İshal belirtilerine ve bol sıvı tüketiminin önemine değinen Özlü, “Vücutta halsizlik, kırgınlık, ateş kas ağrıları, baş ve karın ağrısı yapabilir. Bulantı ve kusmaya da neden olabilir. Özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlı hastalarda bu ishallerin sıvı kaybına bağlı olarak daha hayati risklere neden olabileceğini söylememiz lazım. Risk grubundakilerin hastaneye ve hekime başvurmaları gerek. Diğer kişiler içinse ishal olunduğunda bol sıvı alınması önemlidir. Sadece sıvı alınması yeterli değil.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Minarel kaybı da oluyor. Doğal maden sodası dediğimiz mineralli su tüketilmesini öneriyoruz. Böbrek hastalığı yok ise bol miktarda içilebilir. Tuzlu ayran tüketilmeli ve bol sıvılı gıdalar alınmalıdır. İshal sırasında lifli ve yağlı gıdalar tüketilmemelidir. Özellikle ishal durumlarında 24-48 saat aralığına ishal diyeti öneriyoruz. Patates püresi, pirinç lapası, yoğurt, ayran, çay, beyaz ekmek içi, muz, şeftali, beyaz peynir ve meyve suları içilebilir. Bu şekilde ishalin olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür” diye konuştu.
‘AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT EDİLMELİ’/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Prof. Dr. Özlü, ishale neden olan faktörlere dikkat çekerek, “İshale neden olan virüsler, bakteriler ve parazitler açıkta satılan gıdalar ile bulaşıyor. Salata barlar, pişirilmemiş gıdalar, süt ve süt ürünleri, dondurmalar, pastanedeki pastalar bulaş açısından hijyene dikkat edilmemiş, uygun koşullarda saklanmamışsa bu tür hastalıklara neden olma riski en yüksek gıdalar oluyor. Bunlara dikkat etmek lazım. Yaz ishalleri; bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda ciddi sorunlara yol açabilir” diye konuştu.
/
Facebook’da Paylaş
Twitter’da Paylaş
Whatsapp’da Paylaş
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
Soğan suyu cildi güzelleştiriyor: Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir? Soğan Suyu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?
MS, atak dışında 5 ayrı rahatsızlığa da neden olabiliyor
Boyun Düzleşmesi Nedir? Sadece Boynunuzu mu Etkiler?
Panik atağın en önemli belirtisi ‘Felaket’ düşüncesi
Her Sabah Alarmı Erteleyenler Buraya! Bir Türlü Uyanamamanızın Sebebi Ortaya Çıktı! Beyin…
Kilo Vermek İsteyenler Bu Ürünlere Dikkat! ‘1 Ayda 10 Kilo Verdiriyor’, ‘Bitkisel Olan Zararsızdır’ Sözlerine Kanmayın! Ani Ölümlere, Kalp Krizi ve Felce Neden Oluyor
Mikrobiyota devrimi: Gelecek bağırsakta mı saklı?
Kendisi küçük faydası büyük, doktorlar bile süper besin diyorlar: İçerisindeki kolin hem beyni hem karaciğeri destekliyor
Yazın çok moda ama aslında hasar belirtisi! ‘Sağlıklı bronzlaşma diye bir şey yok’
Karın ağrısı, bulantı ve kusmayla başlıyor! ‘Bir kereden fazla ısıtılırsa zehre dönüşür’